Tuinontwerp is een spannend proces. Zowel voor de ontwerper als voor de opdrachtgever. Vanaf de eerste persoonlijke ontmoeting, als we elkaar net leren kennen en het prettige gevoel van afstemming op gang komt. Want tuinontwerp is gebaseerd op een persoonlijke relatie. Het is een gezamenlijk werk, waarbij de ontwerper door de ogen van de opdrachtgever kijkt, met zijn vakkennis. Wanneer de dromen van de klant worden gekneed volgens de regels van het tuinontwerp.
Het gaat misschien niet van vandaag op morgen, want ik moet even wachten tot die boom groeit, maar ik begin toch aan een pad. Een reis. Maar wat voor pad? Het liefst een kronkelige, onvoorspelbare, wenkende weg. Een die leidt naar hoekjes en gaatjes, alsof je verschillende kamers binnengaat. De ene is schaduwrijk en koel, met siertakken die van rechts en links naar binnen hangen, als een geheime tuin. De andere zit vol bijen en vlinders die zoemen tussen de lavendel die wuift in de wind.
Een tuin kan wonderen verrichten voor alle seizoenen. We kijken hiernaar bij het tuinontwerp. Als ik weet dat ik in de winter echt naar buiten ga – al is het maar naar de poort bijvoorbeeld – dan kan het pad zo prachtig zijn dat het het leukste deel van mijn dag wordt. Want, zeg, vanaf december gaan er kamperfoelies open op grondniveau, vanaf januari sneeuwklokjes, en tegen februari is de bangita geurig met een papierachtige esdoorn op de achtergrond. En dat is slechts één van de duizenden mogelijkheden. Laten we vaststellen dat de natuur nooit verveelt!
Het zijn juist deze schijnbaar natuurlijke, maar in feite heel bewust daar neergezette
planten, rotsen, bedden, bomen, banken, maken een tuin zo uitnodigend. Natuurlijk is het gemakkelijk om, als we iets moois zien, te zeggen: “ah, dat kan ik ook”. En dan wordt het een kapotte pot die op de grond ligt met daartussen parellelies.
De belangrijkste motivatie voor tuinontwerp is het bewust bereiken van natuurlijkheid. Omdat het tuinontwerp is gebaseerd op een systeem van regels dat zijn wortels heeft in een zeer lange tijd. Het is en wetenschap, zoals plantkunde, techniek, botanische wetenschap en technische expertise, bodemkunde, kleurkunde, psychologie.
De tuinontwerper gebruikt al deze vaardigheden om een compositie te maken die past bij de tuineigenaar, zijn of haar behoeften, de materiële waarde van de tuin, het het landschap en de omgeving rond de woning, de grootte van de tuin en de beschikbare ruimte beschikbare ruimte, de topografie en de bodemgesteldheid. Is het niet begrijpen we hoe complex een dergelijk proces is? Met hoeveel zaken wordt rekening gehouden bij de van praktisch nut tot onderhoudsgemak tot functionaliteit.
Daarom is het belangrijk om het tuinontwerp altijd toe te vertrouwen aan een professional. Zo betaalt onze financiële investering zich na verloop van tijd terug en kan de tuin plezier en ontspanning bieden aan degenen die erin wonen, in plaats van ergernis.
De bron van ons artikel is het online magazine epiteszetma.hu, waar u diverse interessante artikelen kunt lezen over het heden en de toekomst van de architectuur, technologische innovaties en interessante architectonische oplossingen. Daarnaast zijn er veel interessante artikelen over – huis en tuin.